Weg met zwerfafval. Maak samen het verschil ♻️

Over Zwerfafval

Zwerfafval.

Zwerfafval is een van de grootste irritaties onder inwoners. Zwerfafval leidt tot een onveilig gevoel en vermindert het welzijn. De gevolgen voor het milieu en de gezondheid, doordat plastic en ander zwerfafval in de voedselketen komen, zijn alarmerend. Waar zwerfafval ligt, volgt snel meer zwerfafval. Het uitgangspunt ‘schoon houdt schoon’ is helaas ook maar beperkt houdbaar. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat opruimen alleen het probleem niet oplost. Enerzijds vanuit de gedachte dat het toch wel opgeruimd wordt en anderzijds vanuit een gebrek aan kennis laten mensen zwerfafval in het milieu achter. Daarom zet Schoner Noord-Holland ook in op de totale keten, waarbij informatie, bewustwording en activatie leiden tot gedragsverandering. 

Wist u dat 30% van het afval in zee veroorzaakt wordt door strandgangers? Dat een bananenschil cellulose bevat en zo’n 2 jaar in het milieu blijft. Kauwgom is veel schadelijker dan gedacht wordt. Kauwgom wordt van aardolie gemaakt en blijft jaren tot oneindig schade aanrichten in het milieu. Sigarettenpeuken bevatten giftige stoffen en het filter nog eens acetaat-cellulose. Eén peuk vergiftigt 8 liter water en is zeer schadelijk voor planten en dieren. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: blik blijft zeker 50 jaar in het milieu, maar erger is dat aluminiumblikjes zoals van energy drankjes van aluminium zijn, niet gedetecteerd worden door de metaaldetector bij het maaien van de berm, versplintert waarbij de resten vervolgens in veevoeder terecht komen. Met zeker 4.000 koeien die jaarlijks de dood vinden. Maar ook kunnen deze resten in de voedselketen terecht komen. Binnen de veroorzakers van zwerfafval nemen jongeren, rokers, recreanten en automobilisten een relatief grote rol in. Tijd om in actie te komen tegen zwerfafval. 

Zwerfafval is onderdeel van het domein afval. We moeten van afval naar grondstof en naar een circulaire economie toe waarbij sprake is van een gesloten kringloopsysteem, minimaal grondstoffengebruik, maximaal hergebruik van producten en onderdelen en hoogwaardig gebruik van grondstoffen. In 2050 mag er geen restafval meer zijn. De deeleconomie zal steeds meer zijn intrede doen. Denk aan deelauto’s, platforms voor 2e handskleding, kringloopwinkels etc. Om uiteindelijk een significante bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambities die ertoe moeten leiden dat Nederland in 2050 CO2-neutraal is en gebruik maakt van niet-fossiele brandstoffen, zon- en windenergie.

Vanuit de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn en geen gebruik meer te maken van niet-fossiele grondstoffen, werken overheid, provincie, gemeenten en stakeholders aan een hun duurzaamheidsbeleid. Vijf pijlers vormen dit beleid:

En zo is dat blikje dat in de natuur wordt achter gelaten niet alleen schadelijk zwerfafval maar ook een belangrijke radar in het geheel van duurzaamheidsambities. Vanuit deze strategie heeft Schoner Noord-Holland dan ook haar aanpak opgeschaald van niet alleen zwerfafval maar naar alle duurzaamheidspijlers, in onderlinge samenhang. 

Wij zijn trots op al ons werk

Laten wij u ook trots maken.
Campagnes

Interesse?

Wij vertellen u graag meer!
Contact

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...